Waarom is Max Verstappen zo goed?

Aanleg alleen maakt je nog geen kampioen. Sporttalenten zoals Max Verstappen zijn “high responders”. Dat wil zeggen, zij reageren goed op stimuli, trainingen en mogelijkheden die door hun omgeving worden aangereikt.

Max Verstappen is de jongste winnaar (18 jaar) ooit van een Formule 1 Grand Prix. Ruim een jaar na zijn debuut op het allerhoogste niveau passeerde hij in Barcelona op 15 mei 2016 als eerste de finish. Indrukwekkend was hoe hij met routine, kalmte, en de stijl van een groot kampioen zijn naaste belager Kimi Räikkönen achter zich liet. Mede door deze overwinning veroverde de meest succesvolle Nederlandse racer aller tijden een top 5 positie in het WK eindklassement van 2016.

Waarom is Max Verstappen zo goed? Sommigen menen dat zijn talent is aangeboren. Het is ook zeer aannemelijk dat hij een pakketje genen van zijn ouders heeft meegekregen dat niet in zijn nadeel werkt. Immers, vader Jos is zijn voorganger als meest succesvolle Nederlandse Formule 1 coureur. Zijn Belgische moeder Sophie Kumpen was een succesvolle karter op het allerhoogste internationale niveau.

Echter, de juiste genen maken je nog geen kampioen. Sporttalenten zijn zo goed omdat ze aangeboren “high responders” zijn. Dat wil zeggen, ze reageren goed op stimuli, trainingen en mogelijkheden die door hun omgeving worden aangereikt. Max is daarvan het perfecte voorbeeld. Op 7-jarige leeftijd reed hij in 2005 zijn eerste kartrace, en eindigt dat seizoen als eerste in de Miniklasse. Hij bleek in de jaren daarna nagenoeg onverslaanbaar. Vader Jos creëerde de financiële mogelijkheden, en zorgde voor het beste materiaal en de optimale begeleiding. Alles werd getest en voorbereid. Max werd overal bij betrokken en leerde zodoende alles over tuning van motoren, zowel technisch als mechanisch. Mede daardoor kan hij als geen ander specifieke feedback geven aan mecaniciens die op basis daarvan de auto weer beter kunnen maken.

Maar vader Jos deed meer. Hij gaf zijn nagenoeg onoverwinnelijke zoon specifieke opdrachten mee die hij tijdens de race moest uitvoeren, zoals bepaalde lijnen rijden, inhaalmanoeuvres oefenen, of de banden sparen. En hij zorgde ervoor dat zijn zoon onbeperkt kon werken aan zijn fysieke en mentale fitness. Bovendien kon Max via een race simulator de benodigde uren maken.

Dus, Max is zo goed omdat hij niet alleen zijn genen mee heeft, maar vooral ook omdat hij door zijn omgeving maximaal de gelegenheid heeft gekregen zich te ontwikkelen als coureur. En natuurlijk ook omdat hij die mogelijkheden en kansen heeft benut. Een ander onmisbaar ingrediënt voor succes is de bereidheid om keihard te trainen en vooral ook om er veel voor te laten. Dit laatste heeft Max nooit als probleem gezien omdat er voor hem niets leuker is dan racen. Zijn bereidheid om daar al zijn tijd en energie in te steken, is nog altijd ongekend.

De ontwikkeling van Max Verstappen tot topcoureur is illustratief voor de succesvolle ontwikkeling van talent, waarbij aangetekend dat ieder traject zijn eigen bijzonderheden heeft. In het algemeen is het een product van gunstige genen, motivatie en hard werken, en een omgeving die – vaak bij toeval – mogelijkheden biedt die vervolgens worden onderkend en benut. Stel nu dat Max door zijn ouders als baby te vondeling zou zijn gelegd en zou zijn opgegroeid bij vogelaars, jazz muzikanten, of voetballiefhebbers, dan zouden we nu waarschijnlijk een andere Max hebben gekend. Wellicht zouden zijn rijvaardigheden bovengemiddeld zijn, maar de gelegenheid om een Formule 1 Grand Prix te winnen, zou hij zeer waarschijnlijk nooit hebben gekregen.

En zou de fictieve, door Jos en Sophie geadopteerde zoon ooit een Formule 1 Grand Prix hebben gewonnen? Wellicht zou hij een heel eind zijn gekomen door de extreem faciliterende omgeving, mits hij bereid was om er vol voor te gaan. Maar het beter doen dan adoptievader Jos had er niet ingezeten. Daarvoor mist hij het materiaal dat de echte zoon bij z’n geboorte heeft meegekregen.

Verder lezen?

The Complexity of Greatness: Beyond Talent or Practice

Video:

Zo’n 6 jaar na publicatie van dit blog, verscheen op Viaplay de documentaire Max Verstappen – Anatomy of a champion. Een absolute aanrader waarin eveneens duidelijk wordt dat Talent = genen + motivatie + omgeving

Eén gedachte over “Waarom is Max Verstappen zo goed?”

  1. Jos Verstappen staat niet op zichelf. Het valt mij op dat er veel zonen/ dochters van goede sporters ook “doorbreken” . Het lijkt mij een drietrapsraket: knowhow optimaal doorgeven, zodat je een voorsprong opbouwt bij je talentvolle zoon/dochter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *