Louis van Gaal

Louis van Gaal

In aflevering 6 van de VI PRO-serie Historische Interviews staat Louis van Gaal centraal. Het is zijn eerste grote verhaal als hoofdtrainer bij Ajax. Toevallig had ik in 1991, de week voor het betreffende interview, een ontmoeting met assistent-trainer Louis van Gaal, en met Leo Beenhakker, zijn voorganger als hoofdtrainer bij Ajax. Dit is de anekdote.

Op zaterdag 28 september 1991 maakt toenmalig Ajax-voorzitter Michael van Praag officieel bekend dat Louis van Gaal de nieuwe technisch directeur (en hoofdtrainer) van Ajax werd. Aanleiding was het plotselinge vertrek van Leo Beenhakker naar Real Madrid. 

Het moet de dinsdagavond ervoor geweest zijn dat ik in het spelershome in Ajax-stadion De Meer met hoofdtrainer Leo Beenhakker en zijn assistent Louis van Gaal rond de tafel zat. De toenmalige clubarts van Ajax, Piet Bon, was er ook bij; hij had de bijeenkomst gearrangeerd. Piet wilde meer aandacht besteden aan de psycho-sociale begeleiding van de Ajax-jeugd en wilde daarom meer weten over wat de jeugdspelers dachten over dingen als de opleiding, de trainers, de begeleiding, de afstemming met school, hun houding en toekomstplannen. Als jonge onderzoeker kon ik hem, en Ajax, daarbij helpen. Doel van die avond was kennismaken, ideeën uitwisselen, en uiteindelijk bepalen of we met elkaar in zee zouden gaan. 

De sfeer die avond van bijzonder goed en zeer constructief. Beenhakker was amicaal en enthousiast, had allerlei ideeën over de succesfactoren van jonge voetballers, en had de hele avond het hoogste woord. 

Zijn assistent Louis van Gaal heeft in de twee uur nauwelijks een woord gezegd. Hij was vriendelijk, stelde zich voor en luisterde naar wat er werd gezegd. Eerlijk gezegd kende ik Louis toen nauwelijks. Ik kende hem van de voetbalplaatjes, als voetballer van Sparta, die ik als jongetje op de lagere school verzamelde (zoals ieder jongetje in die tijd).

We sloten de avond af met de afspraak dat ik de komende vier jaar de jeugdspelers van Ajax-D1 t/m Ajax-2 (toen ook “jong Ajax”) zou monitoren. In zou een concreet voorstel schrijven wat we twee weken later, ook op dinsdagavond, in dezelfde samenstelling zouden bespreken.

Twee dagen later werd bekend dat Leo Beenhakker naar Real Madrid vertrok. 

Ik was flabbergasted.

Hoe kon dit? Ik zou de komende jaren met Beenhakker gaan samenwerken, we hadden een afspraak staan, en niets had erop gewezen dat hij bij Ajax weg zou gaan.

Maar hij wist het die dinsdagavond natuurlijk al. Dat kan niet anders. Misschien moesten er nog wat details met Real Madrid worden besproken, maar hij was die dinsdagavond al min of meer vertrokken. Wat een acteur! Niets laten merken, gewoon doen alsof je de komende jaren trainer van Ajax bent terwijl je de verhuisdozen al aan het pakken bent.

En Louis moet het ook hebben geweten. Ik heb het hem nooit gevraagd, maar het kan niet anders. Zeker achteraf, als je Louis beter kent, dat weet je dat twee uren zwijgend luisteren zo “out of character” is dat er wel iets heel bijzonders aan de hand moest zijn. En dat was het geval: Louis wist natuurlijk al dat hij hoofdtrainer van Ajax zou worden. Op zijn minst moet hij op de hoogte zijn geweest van het aankomend vertrek van Beenhakker, en gezien de verhoudingen en zijn kwaliteiten mocht hij erop vertrouwen dat hij de opvolger van Beenhakker zou worden.

En zo geschiedde.

En de afspraak ging gewoon door. Ik zat dus twee weken later met Van Gaal aan tafel en leerde Louis kennen zoals hij werkelijk is: gepassioneerd, professioneel, gedreven, overtuigd van zijn opvattingen, innovatief, en open voor nieuwe ideeën. Vooral aan dat laatste wordt nogal eens getwijfeld omdat Louis ook sterke eigen opvattingen heeft. En terecht, anders krijg je het heel moeilijk in een functie als hoofdtrainer bij Ajax. Maar hij wil natuurlijk ook het allerbeste, dus wil hij altijd verbeteren. Als je een goed verhaal hebt en goede dingen kunt toevoegen, dan staat hij daar open voor. Maar als ‘ie het niets vindt, dat krijg je dat ook meteen te horen, zoals iedereen ondertussen wel weet.

Aan het eind van de avond was de conclusie duidelijk: Ik zou het onderzoek gaan doen, hij zou het gaan faciliteren, maar ik zou vooral moeten gaan samenwerken met de nieuwe directeur Jeugdopleiding. Wie dat zou worden, kon hij op dat moment nog niet zeggen, want de persoon die hij op het oog had, moest nog worden gevraagd. Het bleek uiteindelijk om Co Adriaanse te gaan, die net als Van Gaal de meerwaarde van het onderzoek inzag. 

Het werden mooie jaren bij Ajax (’91-’95), maar de meest unieke ervaring was – achteraf – de allereerste avond met een zwijgende Louis van Gaal. Wie kan dat zeggen (behalve Leo Beenhakker en Piet Bon): twee uur lang met Louis van Gaal die nauwelijks een woord zegt, terwijl het over voetbal en opleiden gaat?

Meer lezen?

Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dit artikel:

Van Yperen, N.W. (2009). Why some make it and others do not: Identifying psychological factors that predict career success in professional adult soccer. The Sport Psychologist, 23, 317-329.

Volg de link voor een Nederlandstalige samenvatting👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *